• Over ons

    Kwekerij Helderman is een moderne en vooruitstrevende paprikakwekerij.

Energie

-
Energie

Energie

Geothermie

Samen met de collega telers van de ‘Agriport A7’ in Wieringermeer is in 2006 Energiecollectief Wieringermeer (ECW) opgericht. Het doel was destijds, het optimaal realiseren en exploiteren van de energie infrastructuur in dit gebied. Een aantal jaar later werd door ECW gestart met het boren naar een aardwarmtebron welke in 2014 in gebruik werd genomen. Met dit hete water van een bron met een diepte van 2,2 kilometer, besparen de telers door deze geothermie gezamenlijk 20 miljoen M3 aardgas per jaar. Voor Kwekerij Helderman komt dit op een besparing van gemiddeld 2,3 miljoen M3 aardgas per jaar.


Wkk's:

Kwekerij Helderman beschikt over  WKK-installaties.

(Warmte/Kracht-Koppeling) Een WKK-installatie levert, na verbranding van gas, zowel elektriciteit als warmte en CO2 die nodig zijn voor de groei van de paprika`s.

De elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net.

Doormiddel van warmtebuffers, waar een tijdelijk te veel aan warmte kan worden opgeslagen, kan er heel efficiënt worden omgesprongen met energie.

Gas dat wordt gebruikt door WKK-installaties wordt veel efficiënter benut dan bij een elektriciteitscentrale.

Het koelwater van de WKK-installatie wordt namelijk geheel gebruikt voor verwarming van de kas en niet – zoals bij elektriciteits-centrales – vernietigd.